Evenement

Winterfotorit E2 1040

    • 7 januari 2023

    Start om 07.00 uur
  • Uitverkocht

Bijzondere fotogoederentrein ter ere van laatste reguliere dienst stoomloc E2 1040

UITVERKOCHT

2023 wordt een bijzonder jaar bij de Miljoenenlijn.  De revisie van stoomlocomotief 52 532 zal worden afgerond, waardoor ze samen met stoomlocomotief Bonne (in bruikleen van club Hoogovens Stoom IJmuiden) de fakkel zal overnemen van de E2 1040. Onze Zweedse stoomlocomotief heeft jarenlang haar trouwe diensten bewezen, maar heeft nood aan een grote revisie. Zoals de plannen nu op tafel liggen, zal ze haar beurt moeten afwachten: de 50 3666 en de B 1289 komen eerder nog aan de beurt.

De E2 1040 zal ongetwijfeld nog enkele keren worden ingezet in 2023, maar die inzet wordt eerder onregelmatig. De ritten van de Kerst Expres in december 2022 – januari 2023 vormen dan ook de laatste intensieve inzet van deze Zweedse dame op leeftijd. Om die reden ontstond het idee om haar in te zetten voor een fotogoederentrein.

Omdat de steenkoolprijzen totaal de pan uit swingen, hebben we besloten om een fotogoederentrein in te leggen voorafgaand aan een normale rijdag, waarbij we enkele schijnvertrekken organiseren vanaf zonsopgang (plusminus 07.00 uur) tot iets na 10.00 uur. We hebben de weergoden al gemaild dat we zonnig koud weer wensen, zodat we kunnen genieten van indrukwekkende rookpluimen.

Tussen 11.00 en 15.00 uur zal de E2 1040 met de normale rijtuigstam pendelen tussen Simpelveld en Schin op Geul. Op dat moment zal de 2215 de fakkel overnemen en met de goederentrein op pad gaan. Deelnemers kunnen daarbij kiezen wat ze het liefste doen: de E2 1040 per auto volgen en fotograferen tijdens haar voorlaatste reguliere dienst, deelnemen aan het fotoprogramma met dieseltractie of rustig meerijden op de reizigerstrein achter onze onvermoeibare Zweedse dame.

Na afloop van de normale reizigersdienstregeling zal de E2 1040 weer voor de goederentrein worden gekoppeld en worden (hopelijk met een laagstaande winterzon en fraai tegenlicht) nog een aantal schijnvertrekken voorzien.

Het is jaren geleden dat er nog een fotogoederentrein met stoomtractie over de Miljoenenlijn heeft gereden en het wordt gegarandeerd de laatste keer voor haar buitendienststelling dat de E2 1040 voor een goederentrein zal worden ingezet. Reden te meer dus om deze kans niet te laten schieten!

Nog enkele interessante weetjes in het programma:
  • Bij de fotorit met de E2 1040 zullen de deelnemers tussen de fotostops meerijden in een goederenwagen. Uiteraard biedt dit lang niet de luxe van onze fraaie rijtuigen, we mikken dan ook echt op fotografen die met leuke beelden naar huis willen. We voorzien ladders, zodat iedereen op een fatsoenlijke manier in/uit de wagens kan stappen.
  • We zullen van deze dag ook gebruik maken om fotostops te maken op het traject naar Kerkrade. Voor dit traject zijn er vergevorderde plannen om een fietspad naast de spoorlijn aan te leggen, wat foto’s nemen in de toekomst wellicht zal bemoeilijken.
  • Uiteraard valt deze fotorit midden in het seizoen van de Kerst Expres. Maar we zullen speciaal voor deze rit de locomotief ontdoen van de kerstversiering, voor een zo authentiek mogelijk beeld voor de foto’s.
  • ‘s Middags wordt er een pauze van ongeveer een uur voorzien. Bij goed weer zal die rond 12 uur zijn, blij slecht weer hanteren we een lichtjes ander programma en zal die pas rond 14 uur plaatsvinden.

We gaan het natuurlijk niet appreciëren dat niet-betalende fotografen langs de baan gaan staan. Zeker in het huidige klimaat van hoge brandstofprijzen, verwachten we daar geïnteresseerden netjes hun bijdrage leveren. Indien we onvoldoende deelnemers vinden, wordt de rit geannuleerd en worden alle bijdragen uiteraard terugbetaald.