Aktuelles

Stoomlocomotief Bonne in bruikleen

Hoogovens Stoom IJmuiden (HSIJ) en Stichting Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij sluiten een bijzondere bruikleenovereenkomst: stoomlocomotief “Bonne” komt tot in ieder geval 1 januari 2024 naar Simpelveld.

Op de excursieterreinen van Tata Steel in IJmuiden, in de volksmond nog bekend onder de vorige naam ‘Hoogovens’, worden bezoekers sinds de jaren 70 enkele malen per jaar rondgereden met een stoomtrein. Net als bij de Miljoenenlijn wordt deze treindienst gerund door een groep enthousiaste vrijwilligers. Door corona bleven de stoomtreinen echter twee jaar lang binnen staan. En begin 2022 werd bekend dat de twee locs van de HSIJ voorlopig niet meer welkom zijn op het immense industriecomplex. Dit omdat het staalbedrijf op zoek gaat naar een andere manier van rondleiden, al dan niet tijdelijk.

Een ongewisse toekomst voor de HSIJ. Het nog langer niet kunnen rijden met de stoomlocomotieven vormt een serieuze bedreiging voor de toekomst van de vereniging. Daarom werd gezocht naar een oplossing en voor één van beide stoomlocs is die gevonden in Zuid-Limburg.

Voor zowel de HSIJ als de Miljoenenlijn biedt deze samenwerking voordelen: Locomotief Bonne blijft in bedrijf en is daardoor snel weer in te zetten als excursieritten in IJmuiden weer mogelijk zijn en stokers, machinisten en waarschijnlijk conducteurs van de HSIJ sluiten zich aan bij de vrijwilligers van de Miljoenenlijn. Deze extra vrijwilligers zijn erg welkom en daarnaast kunnen zij ‘vlieguren’ blijven maken en zo hun bevoegdheden houden.

Voorjaar 2023
Gasten van de Miljoenenlijn kunnen een rit met Bonne komen maken vanaf het voorjaar van 2023, want de loc zal de ritten in het voor- en naseizoen gaan verzorgen. Als de revisie van stoomloc 52 532 voorspoedig blijft verlopen (lees ook zeker onze laatste revisie-blog) zal die machine in het hoogseizoen gaan rijden. Onze huidige actieve loc, de Zweedse stoomloc E2 1040, gaat op reserve. Zij zal dus gereed blijven staan om de dienst over te nemen mocht één van de andere locs uitvallen.

De komende weken zal een kleine projectgroep gaan zorgen voor de overbrenging van “Bonne” en het organiseren van de instructies.

HSIJ Bonne was in 1998 al eens te gast in Simpelveld. Foto: Sven Brouwers

Auf diese Nachricht antworten

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

*

*

*

Diese Website ist durch reCAPTCHA geschützt und es gelten die Datenschutzbestimmungen und Nutzungsbedingungen von Google