Freiwillige kommen zu Wort

Vrijwilligers aan het woord- 5

Als kleuter was ik eigenlijk al gek van treinen.

Mijn moeder ging regelmatig treinen met mij kijken op de oude “passerel” in Maastricht.De ramen waren daar voorzien van een hekwerk i.p.v. glas en dus moest ik, nadat we waren gaan kijken, in bad, want ik was helemaal zwart van het roet van de stoomtreinen.

Ook ging ik geregeld met de trein, samen met mijn vader en/of moeder, naar Meerssen, Houthem of Valkenburg en dan weer terug naar Maastricht. Later is de interesse wat afgenomen, totdat ik, bij de universiteit, het afdelingsuitje mede moest organiseren.

Er werd toen o.a. gekozen voor een ritje met de railbus van de Miljoenenlijn. In dat jaar heb ik een bezoek gebracht aan de stoomtreindagen en me daarna als vrijwilliger opgegeven.

Ik kreeg toen een intake gesprek en zou conducteur worden. Na een keer met Henk Dam een dienst gedraaid te hebben, werd besloten dat ik lokettist zou worden in Simpelveld en op de trein, in een apart rijtuig, dat daarvoor ingericht zou worden.

Mijn leraar aan het loket was Piet Genders. Ik heb toen regelmatig kaartjes verkocht in de trein en nadat het rijtuig weer verdween ben ik dikwijls lokettist in Valkenburg, waar daarna een loket geopend is.

Soms ben ik ook lokettist in Simpelveld.

Ik vind dit werk nog steeds leuk en vooral de omgang met onze reizigers en directe collega’s bij de Miljoenenlijn.

Een paar anekdotes van klanten:

–          Mijnheer, jullie hebben die stoomloc wel mooi nagemaakt.

           Het is net echt, want hij zal toch wel niet meer op kolen rijden.

–          Mijnheer, als ik een kaartje koop voor dat stoomtreintje, belt u dan even, zodat hij mij komt op halen.

Wil je ook vrijwilliger worden bij de Miljoenenlijn? Meld je dan aan via volontair@miljoenenlijn.nl en bekijk de vacatures hier.

Een reactie plaatsen op dit bericht is helaas niet mogelijk.