Aktuelles

LTM 610 na bijna 10 jaar terug in Limburg

Op zaterdag 9 maart keerde trammotorwagen ‘LTM 610’ na bijna 10 jaar in bruikleen te zijn gegeven terug naar het depot van de ZLSM in Simpelveld.

Het is niet bij iedereen bekend dat de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij, exploitant van de Miljoenenlijn, naast stoom- en dieselmaterieel, ook een elektrische tram in haar museumcollectie heeft. Het betreft trammotorwagen 610 van de vroegere Limburgsche Tramweg Maatschappij (LTM), die tussen Kerkrade, Heerlen en Sittard dienst heeft gedaan van 1931 tot 1950.

Na de opheffing van de LTM in 1950 kwam de tram in bezit van de Haagsche Tramweg-Maatschappij (HTM). Vanaf 1951 werden de eerste ‘Limburgers’, zoals het van de LTM overgenomen materieel in Den Haag zou gaan heten, in dienst gesteld op het traject Den Haag – Wassenaar. Na de buitendienststelling in 1965 en enkele omzwervingen doorheen heel Nederland, kwam de tram terecht in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Na de verbouwing van het Spoorwegmuseum was er geen plaats meer voor de 610 en in november 2005 werd zij geschonken aan de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij.

De LTM 610 is in 2010 is op verzoek in bruikleengegeven aan de Tramwegstichting in Den Haag. Hier werd ze teruggebracht in de staat die ze destijds heeft gehad bij de HTM, dit alles is voor een evenement van de Tramwegstichting dat in september 2011 werd gehouden bij het Haags Openbaar Vervoer Museum in Den Haag. De tram kreeg in oktober 2017 weer haar oorspronkelijk Limburgse (groene) uiterlijk.

In overleg met de ZLSM is de LTM 610 in 2019 terug gekomen op Limburgse bodem. Hier is ze weer opgenomen in de museumcollectie. Het bestuur van de ZLSM buigt zich momenteel over de toekomstplannen voor dit uniek stukje Limburgse OV-historie.

LTM Tram voor de tunnel van de Miljoenenlijn bij Kerkrade, 5 april 1947 – Foto J. Voerman
Aankomst LTM 610 in Simpelveld – Foto Camiel Willems

Auf diese Nachricht antworten

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

*

*

*

Diese Website ist durch reCAPTCHA geschützt und es gelten die Datenschutzbestimmungen und Nutzungsbedingungen von Google