Update revisie stoomloc 52 532

52-Update-21

Revisie 52 532 april en mei 2018

Al vele maanden maken we blogs waar visueel nauwelijks vooruitgang te zien is. Taaie klussen als uitlijnen bieden nu eenmaal weinig visueel resultaat. Deze keer kunnen we jullie een bijzondere blog aanbieden. Na maanden van demontage- en revisiewerkzaamheden hebben we nu een mijlpaal bereikt in de revisie van de 52 532. Nadat de ketelverankering gelast waren, en de visuele inspectie door Lloyd’s met goed gevolg was afgelegd, kon het grote zichtwerk beginnen: het stralen en verven van het frame.

Foto: Roderick Toxopeus

Op dinsdag 24 april begon de firma Cuijpers met het opbouwen van de tent waarin de loc gestraald zou worden. Doordat de inspectie van Lloyd’s en de planning van de firma Cuijpers vlak achter elkaar lagen, was het nog een behoorlijke race tegen de klok om de ketel geheel straaldicht te krijgen. Doordat een aantal enthousiaste vrijwilligers een extra dagje wilde helpen is de klus toch nog op tijd geklaard. De 52’er werd vanaf haar vertrouwde plekje in de “nieuwe loods” boven het putspoor gereden, alwaar wij onze werkzaamheden konden aanvangen. Op de vrijgekomen ruimte werd tegelijkertijd de straaltent opgebouwd. Op maandag 30 april zou eigenlijk begonnen worden met het stralen, maar na het starten van de ventilatoren (die zorgen voor een onderdruk in de straaltent) bleek de constructie van de tent te instabiel. ‘s Middags werden daarom extra steigermaterialen aangeleverd om de stabiliteit te verbeteren. Op dinsdag kon er uiteindelijk toch worden begonnen met het echte straalwerk.

Foto: Roderick Toxopeus

Na het stralen werd de gehele loc, behalve de buitenvuurkist, geconserveerd. Door de grijze kleur leek het even of onze 52’er een Kriegs-kleurstelling zou krijgen. Dat is niet het geval. Op de langsketel is daarna onder hoge temperatuur zinkverf gespoten. De platen van het frame zijn donker-zwartgrijs gemaakt. Alle platen hoger dan het frame worden zwart. De foto’s spreken boekdelen.

Foto: Roderick Toxopeus
Foto: Roderick Toxopeus
Foto: Roderick Toxopeus
Foto: Roderick Toxopeus
Foto: Roderick Toxopeus
Foto: Roderick Toxopeus

Overige werkzaamheden

Vóór het straalwerk werden alle flenzen van de appendages afgedicht, alle wasluiken gemonteerd en een houten plaat werd met de domring op de dom geplaatst. De schoorsteen is op zijn oude plek teruggekeerd. Net als de rookkastdeur, die nog even tussen de bedrijven door is aangepast naar AltBau-voorbeeld. Verder hebben we nog diverse delen afgedicht die niet mogen worden gestraald.

De voetplaatondersteuning die zich onder de verbrandingskamer bevindt werd weer teruggeplaatst. Hierna kwam een lastige en hopelijk laatste grote snijklus aan de lok. De oude steun waar vroeger bij de Reko-locomotieven de voedingspomp op zat werd verwijderd. De nieuwe platen voor de ondersteuning van de voetplaat werden helaas te laat afgeleverd en konden niet meer worden gemonteerd voordat het straalwerk begon. Boven op het frame zijn ook alle hoeklijnen verwijderd waar vroeger de randapparatuur op zat van de voedingspomp.

Foto: Roderick Toxopeus

Aspotten

Veel tijd gaat zitten in het voorfrezen en pasmaken van de scheensponningsplaten voor in de aspotten. De ruggen waartussen deze platen bevestigd moeten worden zitten bijna allemaal op de afkeurmaat. De bronzen platen die geleverd zijn door EWK kunnen enkel bewerkt worden in de breedte tussen de Urmass en de Werkgrens Mass. Hierdoor moesten we van diverse aspotten de ruggen oplassen en daarna weer op maat frezen. Dit kost behoorlijk wat tijd.

Tot slot werden onder de grote Collet-radiaalboormachine de conussen opgezuiverd, waar de oververhitter-elementen met hun dubbele conus in gemonteerd moeten worden.

Meten is weten

Bij het meten van de assen liepen we helaas tegen een probleem op. De onrondheid van een aantal tappen, waar de hoofdlagering op zit, zijn ver afkeur. Verder zijn een aantal binnenringen gescheurd, waar de kraag van het lager tegen aandrukt. Van de drijfas zijn ook de tappen van de koppel- en drijfstang niet meer goed. Bij de loopas (dat kleine wieltje vooraan) ontdekten we een scheur in een van de wielbanden. Nadat alle assen gemeten zijn kunnen we pas bepalen welke assen weggestuurd moeten worden voor reparatie.

De komende weken wordt de tent weer afgebroken en zal onze 52 532 in haar nieuwe glorie volop te bewonderen zijn. Daarna is er echter nog ontzettend veel te doen. Zin om ons te komen helpen? Loop, geheel vrijblijvend, eens onze werkplaats binnen en vraag naar de vele mogelijkheden. Of mail naar info@miljoenenlijn.nl. Alle hulp is welkom, ook als je geen technische achtergrond hebt!

7 reacties

 • frank

  Hoi Miljoenenlijn,

  Ik lees c.q. zie wel weer hoe hard jullie er aan gewerkt hebben het word echt een pracht plaatje.
  Ik hoop dat ik de locomotief op 17 juli tijdens jullie nostalgie dag weer eens kan bewonderen.
  Ik hoop dat ik ook eens een klein stukje kan komen helpen.

  Groetjes: Frank

  PS: Ik heb de tweede volle week van juli (9 tot en met 15 juli) vakantie,
  ben benieuwd of jullie dit goed vinden.

  • Jasper

   Hoi Frank,
   Dank voor je reactie!
   Kun je ons wat betreft het meewerken een mail sturen via info@miljoenenlijn.nl? Dan zorgen wij dat dit bij de juiste afdeling terecht komt.

   Groetjes,
   Jasper
   Miljoenenlijn

   • frank

    Hoi Jasper,

    Heb dit een tijdje geleden al eens aangegeven dat ik in die week een handje wilde helpen gerust met verschillende zaken zoals in de werkplaats of als stoker. Op deze manier zou ik graag een mooie blik hebben achter de schermen.

    Groetjes: Frank

 • Tijmen

  Wat is de bedoeling wanneer hij gaat rijden?

 • Patrick Graafmans

  Goedenavond,

  Een aantal keer per jaar verblijf ik op bungalowpark Simpelveld.
  Bij aankomst ga ik altijd als eerste naar het station.
  Nu ben ik benieuwd waar de rode locomotief (die stond altijd in de rij to het station) is gebleven.
  Ik kan helaas niet meer gaan kijken ivm een gebroken enkel. Opgelopen tijdens mijn verblijf hier

  Grt Patrick Graafmans

  • Jasper

   Hoi Patrick,
   De rode loc (Esslingen) staat op dit moment in onze rijtuigenloods. Daar is hij beter bescherm tegen vandalisme.
   Veel beterschap!

   Met vriendelijke groet,
   Jasper
   Miljoenenlijn

 • Erik

  Hoi Roderick, ik hoorde toen ik langs kwam dat dit jou project is. Mooi project, jammer genoeg was je er zelf niet. Had wel weer even met je willen praten over deze mooie machine. Lijkt mij mooi om deze machine in de Limburgse heuvels te mogen horen. Wie weet kom ik tussendoor nog is even langs. Net te ver om een handje te helpen.
  Succes met het project.
  Groet Erik

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.