Activiteiten op en rond

Station Simpelveld

Station Simpelveld

Zo’n 100 jaar geleden was grensstation Simpelveld het economisch centrum aan de spoorlijn van Aken naar Maastricht. Hier werden alle reizigers gevisiteerd (gecontroleerd) door douaniers. Reizigers die de controle wisten te ontwijken, verhandelden hun smokkelwaar in één van de acht(!) café’s tegenover het station.

Vandaag de dag is het oude stationsgebouw uit 1908 nog steeds te bezichtigen en vormt zij het kloppend hart van museumspoorlijn De Miljoenenlijn. Op het emplacement vind je onder andere onze gezellige stationsrestauratie met terras, ’t Winkeltje en het kantoor van de stationschef.

Activiteiten op en rond Station Simpelveld

Miljoenenlijn-Depot

In de werkplaats van het Miljoenenlijn-Depot wordt dagelijks gewerkt aan het behoud van het spoorerfgoed. Gespecialiseerde vrijwilligers van de Miljoenenlijn dragen zorg voor alle locomotieven en rijtuigen. Kennis en behoud van de historische waarde zijn daarbij kernpunten, of het nu gaat om stoomtreinen of goederenwagons. Ook andere werkgroepen, zoals de werkgroep Groen (natuur- en milieuonderhoud) of Seinwezen (verantwoordelijk voor alle seinen, wissels en overwegen) gebruiken de werkplaats als uitvalsbasis.

Naast de werkplaats ligt de rijtuigenloods, waarin onze collectie van locomotieven en rijtuigen staat opgesteld.

Tenslotte vinden we op het Miljoenenlijn-Depot de draaischijf waar we onze locomotieven, rijtuigen en wagons kunnen draaien, en de oude nog in werking zijnde Spoorwegwatertoren. Zowel de draaischijfput als de watertoren zijn monumenten.

Let op: Het bezoek van de werkplaats en de rijtuigenloods zijn in verband met je veiligheid niet mogelijk zonder begeleiding en geschiedt geheel op eigen risico. Bij specialistische werkzaamheden kan de werkplaats gesloten zijn voor bezoekers.

Brasserie Perron 4

Gelegen in de monumentale visitatiezaal van station Simpelveld biedt de Miljoenenlijn aan haar gasten een unieke stationsrestauratie met lekker bourgondisch eten. Geniet in ‘Brasserie Perron 4’ van het prachtig uitzicht, waar op rijdagen de stoomtrein letterlijk voor de terrasdeuren stopt en proef de nostalgie van de jaren twintig van de vorige eeuw.

’t Winkeltje

In de stationsrestauratie vind je een kleine souvenirwinkel. Een uitgebreid assortiment aan kleding, hebbedingen, (trein)boeken, kaarten en natuurlijk speelgoed is hier te koop. De verkoopster helpt je graag bij het uitzoeken van het perfecte cadeautje. Met je aankoop in ’t Winkeltje steun je tevens Stichting ZLSM, waarmee je een bijdrage levert aan het in stand houden van het historisch erfgoed.

Rondleiding

Op station Simpelveld is het tevens mogelijk om een rondleiding over het emplacement te volgen. Een gespecialiseerde gids neemt je mee in de geschiedenis van Simpelveld, haar station en de treinen van de Miljoenenlijn en geeft technische uitleg over alles wat nodig is om een trein te laten rijden. Je maakt tijdens de rondleiding een tocht van ongeveer drie kwartier, waarbij tevens een bezoek wordt gebracht aan het seinhuis en de werkplaats. Uiteraard is er voldoende mogelijkheid tot het stellen van vragen. Vraag bij het plaatskaartenloket naar de mogelijkheden!

Miniatuurbaan

Kinderen (en ook vaak de ouders) kijken hier hun ogen uit. Op deze openlucht modelspoorbaan rijden treintjes door een miniatuurlandschap met heuvels, bruggen en tunnels. Deze zogenoemde LGB-baan is te vinden op het 1e perron, iets voorbij de restauratie en de picknickplaats.

Post T & Seinhuizen

De treindienstleider op Post T op het station verzorgt samen met de seinhuiswachters op de twee seinhuizen de bediening van de diverse wissels, (rangeer)seinen en overwegen. Zonder de aanwezigheid van de seinhuiswachter kan geen enkele trein vertrekken of aankomen. Station Simpelveld is namelijk nog volledig beveiligd met het klassieke (mechanische) beveiligingssysteem. Onze vrijwilligers vertellen je daar graag meer over en laten je op het seinhuis de werking van alle hendels en knoppen zien.