Nieuws

Miljoenenlijn genomineerd voor Inspiratieprijs

De Miljoenenlijn / zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij is genomineerd voor het winnen van de Inspiratieprijs van het Het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg. Samen met 11 andere genomineerden, waaronder fabriekspanden, godshuizen, kastelen, herenhuizen en een molen, gaan we de strijd aan om het meest inspirerende monument van Limburg te worden.

Onze stoker-in-opleiding Roxanne Lenzen vertelt:

“Als je een dag meerijdt of rondloopt op een station van de Miljoenenlijn waan je je terug in de tijd. Alsof ze een scène uit het begin van de twintigste eeuw zo in de 21ste eeuw hebben geplaatst. Want niet alleen de stoomlocomotieven zijn zo als vroeger, ook de stations, de koffers en fietsen op de perrons en de armseinen langs het tracé.” Roxanne Lenzen uit Klimmen woont tegenwoordig in Eindhoven maar is elke zaterdag te vinden in de werkplaats van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij in Simpelveld, waar ze de opleiding stoker wil gaan volgen. Opvallend voor een 34-jarige vrouw want op een collegaatje na zijn er geen andere vrouwelijke vrijwilligers in de werkplaats van de ZLSM te vinden. Zelf is Lenzen nu een jaar actief, haar vriend Dennis al veertien jaar. En was de aspirant-stoker in het begin bevreesd dat ze geen vrije zaterdag meer over had, nu vindt ze het jammer als ze een zaterdag niét naar Simpelveld kan. Waar ze ook van geniet zijn de bezoekers die met open mond van verbazing door het vijfsterrenlandschap reizen.

“Wij als Zuid-Limburgers zijn natuurlijk super verwend dat we hier wonen, maar mensen van boven de rivieren kijken hier hun ogen uit.” Bestaat haar werk nu nog vooral uit het schoonkrabben, primeren en schilderen van onderdelen, en het helpen opstoken van locomotieven, ze verheugt zich nu al op volgend seizoen als ze mee de baan op mag. “We zijn nu bezig met een Duitse loc op te knappen, de 52 532. Als je ziet wat voor een precisiewerk dat is. Stukje voor stukje wordt hij uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet waardoor je het langzaam  weer een loc ziet worden. Het lijkt me zo gaaf als die straks op de Miljoenenlijn rijdt en ik daar deel van heb uitgemaakt.”

Stem nu op de Miljoenenlijn!

Dat kan door hier op deze link te klikken (scrol helemaal naar beneden) en vervolgens je stem te motiveren. 

Alvast hartelijk dank!

De winnaar van de Inspiratieprijs wordt op donderdag 1 november door gouverneur Theo Bovens bekendgemaakt.

3 reacties

 • frank

  Veel succes met de stem ronde, hopelijk winnen jullie deze prijs.

  Groetjes: Frank

 • Peter van Oostrum

  Het in stand houden van een stuk historie is een ding. Het laten leven in deze prachtige omgeving blijft voor iedereen een teken dat er veel mogelijk blijft als men wil.

 • A.van.Kolfschoten

  De mooiste museumlijn van Nederland met zo een groot aantal vrijwilligers van allerlei pluimage verdient alle steun om deze stoomspoorweghistorie levend te houden.Houd de club op spanning en veel succes.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.