Vanuit dit seinhuis, Seinpost I, heeft de seinhuiswachter goed zicht op het station en het spoor richting Kerkrade en Bocholtz. Het is zijn taak om de seinen langs het spoor, de slagboom bij de spoorwegovergang en de wissels te bedienen. Dat gebeurt allemaal nog zoals vroeger, volgens de ‘klassieke beveiliging’. In het seinhuis zie je grote hendels waarmee de seinhuiswachter alles bedient.
In de ruimte onder de post van de seinhuiswachter, de schijvenkelder, gaan de kettingen die verbonden zijn met de hendels over in ijzeren kabels. Deze kabels komen aan de voorkant van het seinhuis naar buiten en lopen bovengronds, over het emplacement, richting de te bedienen seinen, spoorwegovergangen en wissels.
Om alles goed op elkaar af te stemmen, communiceert de seinhuiswachter met de treindienstleider in Post T in het stationsgebouw. Via een bloktelefoon met dynamo, zogenaamde wekkers en handgebaren richting de machinist, zorgt de seinhuiswachter ervoor dat ‘zijn deel’ van het spoor veilig gebruikt kan worden.