Locomotieven & Treinstellen

Stoomloc 57 ‘Bonne’

Stoomloc 57 ‘Bonne’

Fabrikant
Maschinenfabrik Esslingen, Duitsland
Type
Industriële variant van de BR 81
Bouwjaar
1943
Gewicht
67 ton
Lengte
10,5 m
Max. snelheid
45 km/u
Oorspronkelijke eigenaar
Gutehoffnungshütte HOAG, Eisenbahn und Hafen verkehr, Duisburg
Huidige eigenaar
Hoogovens Stoom IJmuiden (bruikleen aan Stichting ZLSM)
Rijvaardig
Ja

Een krachtpatser in bruikleen bij de Miljoenenlijn

Ondanks de respectabele leeftijd van tachtig jaar is de ‘Bonne’, roepnaam voor Loc 57, nog steeds actief. Zo actief dat ze haar thuis van de afgelopen 50 jaar – IJmuiden – tijdelijk verruilt voor een zuidelijkere bestemming: Simpelveld! Hieronder duiken we in de geschiedenis van deze nostalgische publiekslieveling.

Midden in de oorlog, in 1943, werd de Bonne gebouwd in het Duitse Esslingen am Neckar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de locomotief op haar kant waarna ze tijdens een bombardement flinke oorlogsschade opliep. Tientallen inslagen van granaatscherven zijn nog steeds zichtbaar op het frame. De locomotief werd hersteld en na een aantal nieuwe eigenaren kwam ze in 1972 in goede handen van de HSIJ (Hoogovens Stoom IJmuiden), als dank voor het lenen van een andere loc.

Aankomst Bonne bij de Hoogovens in IJmuiden, 24 augustus 1972

De komst van de Loc 57 vormde de aanleiding tot de oprichting van een stoomclub. In korte tijd hadden de gepassioneerde leden de loc rijvaardig gemaakt en vanaf het voorjaar van 1973 werden ritten met de Hoogovens Excursietrein over het fabrieksterrein aangeboden aan het publiek. In 1975 werd de 57 omgedoopt tot ‘Bonne’, naar de toenmalige directeur van de Hoogovens, Bonne de Jonge.

Tijdens de hoogtijdagen bij de Hoogovens ging de Bonne zelf ook op excursie. In 1973 en 1995 naar Hoorn-Medemblik, in 1981 mocht ze naar Amersfoort voor de NVBS (Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen) en in 1991 straalde ze tijdens een parade tijdens hun 60-jarige bestaan. In 1998 mocht ze even op vakantie naar Zuid-Limburg… En sinds kort is ze daar (tijdelijk) weer!

In augustus 2023 maakte SpoorwegenTV deze reportage over stoomloc ‘Bonne’:

Foto’s: Peter Franssen, Niels Groenendijk, Archief Hoogovens Stoom IJmuiden