Nieuws

Restauratierijtuig Pullman naar het Spoorwegmuseum

Afgelopen weekend is het Pullmanrijtuig van de Miljoenenlijn vertrokken naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Hier krijgt het voormalige ‘Wagon Lits’-restauratierijtuig een prominente plek op de tentoonstelling ‘Tosti’s, Truffels Treinen’, over eten en drinken in de trein en op het station.

Na meer dan een jaar voorbereiden en plannen en na een grondige onderhouds- en poetsbeurt van de Pullman, werd het rijtuig op zaterdag 13 juni opgehaald op Station Kerkrade Centrum door e-loc 1768 van het Spoorwegmuseum. Onze eigen hippel 639 zorgde voor het transport van Simpelveld naar Kerkrade. Iets voor 15.00 uur vertrok de combinatie richting de Domstad. Rond 19.30 uurrolde de Pullman het emplacement van het museum in Utrecht binnen, bijna 30 jaar na een vorige tentoonstelling van de Pullman in het Spoorwegmuseum.

Aankoppelen aan de 1768 van het Spoorwegmuseum. Foto: Jasper Kroese

Tweede druk ‘De Pullman rijdt weer…”

Ter ere van de uitleen van de Pullman voor de tentoonstelling in Utrecht wordt het boek ‘De Pullman rijdt weer…” opnieuw uitgegeven. Dit 68 pagina’s tellende naslagwerk werd geschreven door Jos Geilen, oud-archivaris van Stichting ZLSM en kenner van de Pullmanrijtuigen, en vertelt over de rijke geschiedenis van het ruim 90 jaar oude rijtuig én het restauratieproject bij de ZLSM (2003-2012). Het in fullcolour uitgevoerde boek is rijk geïllustreerd met uniek beeldmateriaal. Ten opzichte van de eerste druk is het boek met 8 pagina’s uitgebreid. De tweede druk wordt uitgebracht in samenwerking met Uitgeverij Spoor Boeken uit Rotterdam.

Tentoonstelling

De tentoonstelling in het Spoorwegmuseum loopt van 23 juni tot en met 15 november. Daarna keert de Pullman weer terug naar Simpelveld.

Meer informatie over ‘Tosti’s, Treinen Truffels’ is te lezen via: https://www.spoorwegmuseum.nl/ontdek/nu-in-het-museum/tostis-truffels-treinen/

Doorkomst op station Maarheeze. Foto: Sander Beijers

5 reacties

 • Ger

  Beste allemaal,
  Het moet voor jullie allen toch een grote eer zijn dat de Pullman van 13 juni tot en met 15 november te
  Bewonderen is in het Spoorweg museum te Utrecht.
  Ik denk dat er veel belangstelling zal zijn uit binnen en buitenland.
  Chapeau, dat is zeker een felicitatie waard.

  • Jasper (Miljoenenlijn)

   Wat een leuk bericht, Ger! Dankjewel!

 • frank

  Hoi ZLSM,

  Hartstikke mooi en zeer fijn voor jullie dat dit mag gebeuren. Ik ben zeer trots op jullie. Ik heb in 2018 nog het stokers ontbijt mogen nuttigen tijdens het VIP-Programma in de Pullman wagon. En ik kan jullie zeggen dat het een echte eer was en mooi moment was. Zou zeggen: CHAPPEAU mensen, ga zo door.

  Groetjes: Frank

 • Ger Jaminon

  Hallo ZLSM-res
  Hier weer een nieuwe mail uit Wijlre, heden vernam ik van mijn zoon Martijn dat jullie van de week een rangeerloc (van het spoorweg museum) in bruikleen hebben ontvangen die in het depot van Blerick stond.
  Fijn om weer een exemplaar aan het geheel toe te voegen, hopenlijk verschijnt er gauw een foto.
  MvG. Ger.

 • A.J.Hartenberg

  Afgelopen zondag vanaf Bunnik met de trein naar Utrecht Centrasl met de twee kleinkinderen. Ik had al over de Pullman verteld, maar toen ze er doorheen mochten lopen, voelde je een bepaalde verwondering wat ze vroeger konden maken. Mijm kleinzoon is vijf, maar wil elke keer weer naar het Spoorwegmuseum. Dit was de vijfde keer,en zeker niet de laatste. Wat een mooi rijtuig!!! En dan ook nog even op de hoofdbaan om daar te komen. Geweldig.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.