Nieuws

Stoomloc ‘Anna’ officieel overdragen aan ZLSM

Enkele jaren geleden bood de RWTH, de universiteit uit Aken, aan om hun stoomloc IFS3 “Anna” over te brengen naar de Miljoenenlijn in Simpelveld. Studenten van de technische universiteit gebruikten de locomotief uit 1921 voor diverse studiedoeleinden, maar door ruimtegebrek was de RWTH genoodzaakt een tijdelijk ander onderkomen te zoeken. Per dieplader werd ‘Anna’ meermaals heen en weer getransporteerd tussen de RWTH en het ZLSM-depot in Simpelveld, waar ze werd ingezet tijdens evenementen.

Begin 2018 werd uiteindelijk besloten de locomotief voor langere tijd in Simpelveld te laten. Door het ontbreken van een compleet ‘ketelboek’ en de daarbij behorende toestemming van ‘Stoomwezen’ (IIoyd´s Register), was een permanente inzet op de Miljoenenlijn nog niet aan de orde. Het kostte vervolgens maanden werk om het ketelboek te completeren. Pas bij voltooiing werd het boek overhandigd aan Stoomwezen. Daar werd het ketelboek bekeken en in orde bevonden. Daaropvolgend werd toestemming gegeven om de loc in te zetten op de museumlijn van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij.

De officiële overdracht van de locomotief vond plaats op vrijdag 19 oktober 2018. Nadat enkele vrijwilligers dagen in de weer waren om de loc voor te bereiden en onder stoom te brengen, werd het RWTH-bestuur per stoomtrein opgehaald in het Duitse Vetschau. Aangekomen in Simpelveld overhandigde professor Christian Schindler, directeur van het “Schienenfahrzeuginstitut RWTH Aachen”, de kolenschep aan ZLSM-bestuurslid Martin Eurlings, waarmee de overdracht een feit is. Door het tekenen van de bruikleenovereenkomst, is de ZLSM voor het eerst in jaren weer in het bezit van twee rijvaardige stoomlocomotieven.

In het weekend van 20 en 21 oktober werd het rijseizoen op de Miljoenenlijn afgesloten tijdens het End of Season Gala. Hier kreeg de “Anna” een van de hoofdrollen in het VIP-programma: met een goederentrein werden er meerdere fototreinen naar Vetschau gereden. De mist en het opkomende herfstzonnetje zorgde voor een sprookjesachtig effect.
Het hele weekend werden er pendelritten met balkonrijtuigen van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (“VSM Oostenrijkers”) gereden tussen Simpelveld en Vetschau.

Via deze weg danken wij nogmaals de studenten en directie van de RWTH Aachen. We zijn ervan overtuigd dat we nog veel plezier gaan beleven aan deze stoomlocomotief! De loc wordt nu winterklaar gemaakt en zal in het voorjaar weer te zien zijn op de Miljoenenlijn!

RWTH-Directeur professor Christian Schindler overhandigd de kolenschep aan Niels Jacobs (machinist ZLSM) en
Martin Eurlings (Bestuurslid Stichting ZLSM). Foto: Jasper Kroese
Stoomloc Anna in actie tijdens het End of Season Gala 2018.  Foto: Dave Habraken

2 reacties

  • Thei Smeets

    Dat is fantastisch. Heel mooi deze geste van RWTH

  • frank

    Hallo Miljoenenlijn, van harte proficiat met deze zeer mooie aanwinst. Dit mooie stoomlokje heeft zeer mooi werk geleverd tijdens het VIP-Programma en ook tijdens het deinstregelschema. Ik heb gehoord dat de lok Anna de lievelings lok is van Niels, zou zeggen Niels wees er maar trots op dat je er mee mag rijden. De lok past ook bij jou, de Railbus trouwens ook.
    Verder bedank ik jullie voor het mooie Stoomtreinweekend: End Of Sesaon Gala met VIP-Programmering.

    Groetjes: Frank

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.