Vrijwilligers aan het woord

Vrijwilligers aan het woord-7

Mijn ouders vonden mij vroeger al een stoer meisje. Ik had altijd al interesses voor techniek en treinen.

Vroeger gingen we wel eens met de trein erop uit en dat was altijd een groot feest voor mij (ook al was het maar  een retourtje Maastricht/Heerlen).

Als we op het station van Maastricht waren, kon ik uren naar de seinen (die ik vroeger gekleurde knoopjes noemde) en treinen kijken. Toen ik 5 jaar was, nam mijn vader me voor de eerste keer mee naar de Miljoenenlijn. Zelf kan ik niet zo veel meer herinneren van het uitstapje, behalve de grote wielen van de lok en paar stoompluimen. Wel heb ik laatst paar foto’s uit de oude doos gevonden. Een foto sprak me gelijk aan: Een klein meisje die heel trots voor de stoomloc 1289 poseert. En dat ben ik! Zo zie je maar dat de passie voor treinen er heel vroeg in zat.

Toen ik naar de middelbare school ging, ben ik naar het vmbo- kader metaal techniek gegaan. In leerjaar 3 moesten wij een vrijwilligers-stage doen. Tien jaar na mijn eerste bezoek kwam ik zo weer bij de Miljoenenlijn terecht. Dit keer als stagiaire op de werkplaats. Na 5 stage dagen zat mijn vrijwilligers-stage erop. De laatste stage dag mocht ik een slag mee als leerling-stoker naar Kerkrade. Mijn geluk kon niet op en ik heb me als leerling-stoker/vrijwilliger aangemeld.

Ik heb ook nog 2 weken stage gelopen bij NedTrain in Maastricht. Sinds dien streef ik er echt naar om later bij de spoorwegen te werken als machinist of rangeerder. Nu volg ik een mbo 3 Mechatronica/ Werktuigbouwkunde opleiding. En wie weet ga ik na deze opleiding naar de Machinisten opleiding in Rotterdam. Nu ben ik 17,5 en nog steeds leerling-stoker. Dat komt omdat je pas het stokers examen op je 18e mag afleggen. Dus nog eventjes geduld…

Waarom stoken? Die vraag krijg ik heel vaak te horen. Omdat… niets gaat boven de kolen geur en de oude prachtige techniek van een stoomtrein. Ik ben zelf een groot liefhebber van Zweedse stoomlocomotieven. Vooral de SJ E2 1040 is mijn favoriet. En wat heb ik toch het geluk om op de 1040 te mogen stoken! Het stoken zelf vind ik een prachtig vak, je bent telkens bezig met het vuur in orde te houden, goed water peil houden, en het aan en af koppelen van de trein. ‘Met vuur en water spelen tot er stoom uit komt…’ Heerlijk!

De Miljoenenlijn. Mijn 3e thuis, een plek waar ik soms zelf stoom kan afblazen. Een plek waar ik mijn vriend tegen het lijf ben gelopen. Een plek waar ik lol kan maken met mijn vrienden die ik daar heb. En een plek waar ik trots op ben. De Miljoenenlijn, een hechte ‘Spoorweg-familie’

Wil je ook vrijwilliger worden bij de Miljoenenlijn? Meld je dan aan via volontair@miljoenenlijn.nl en bekijk de vacatures hier.

Een reactie plaatsen op dit bericht is helaas niet mogelijk.