Vrijwilligers aan het woord

Vrijwilligers aan het woord-9

Sinds 2014 ben ik vrijwilliger bij de Miljoenenlijn. Ik heb altijd graag buiten gewerkt, in de natuur. Toen ik bij mijn werk minder uren maakte en hierdoor 2 dagen thuis zat, besloot ik vrijwilligerswerk te zoeken. Stil zitten houd ik niet van, liever werk ik buiten en ben bezig. De keuze voor de Miljoenenlijn was snel gemaakt, ik woon vlakbij het spoor en wilde graag in de natuur werken.

Van kleins af aan ben ik al geïnteresseerd in het buitenwerk.  Dat zit er gewoon in bij me. Toen ik me heb aangemeld als vrijwilliger, werd ik uitgenodigd voor een introductiebijeenkomst. We kregen allemaal uitleg over de verschillende werkgroepen en de verschillende mogelijkheden binnen de Miljoenenlijn. Naar aanleiding van die bijeenkomst kon je dan een keuze maken wat je leuk vond om te doen. Voor mij stond echter de keuze van te voren vast en ben ik snel in contact gekomen met de werkploegleider, Johan.

Na een dagje mee te hebben gelopen bij de groenploeg, waar ik meteen mee mocht helpen, ben ik eigenlijk meteen ingestroomd. Elke donderdag en vrijdag werk ik zo met een leuke groep mensen buiten in de natuur en zorg ervoor dat al het groen langs het baanvak goed onderhouden wordt.

Het werken als vrijwilliger in de functie  van algemeen medewerker groen is niet iets waar je meteen aan denkt, als je denkt aan de stoomtrein. De functie van medewerker groen is echter belangrijk, zodat onze reizigers elke rijdag in de trein kunnen stappen. Wij zorgen ervoor dat de natuur rondom het spoor een veilige situatie biedt voor de treinen. Denk maar aan uitstekende takken, die anders bijvoorbeeld tegen de trein aan zouden komen. Je moet zorgen dat er genoeg ruimte tussen het spoor en de natuur is.

Het is echter niet alleen de veiligheid die we bewaken, maar ook het uitzicht van de reiziger. Als reiziger wil je niet tegen een wand van bladeren aan kijken, je moet ook een beetje doorkijk hebben en genieten van het landschap. We doen ons best dit te onderhouden, zodat de natuur continu kans krijgt om zich verder te ontwikkelen en behouden blijft.

Waarom zou ik zeggen, word vrijwilliger groen?

Het mooie aan het werken bij de groenploeg is: je bent buiten, je bent in de frisse lucht, fysiek bezig en je werkt met ‘buitenmensen’ om de natuur rondom het traject te onderhouden. Als medewerker groen zorg je ervoor dat alles veilig is, zodat de trein kan rijden. Het werk is gevarieerd, het mooie vind ik dat je altijd wel met iets anders bezig bent en dat je altijd binnen een korte tijd resultaat ziet. Soms ben ik samen met mede groen-vrijwilligers zo bezig met het snoeien van de appelbomen langs het spoor, een andere dag help ik mee in het onderhoud van de machines. Het contact met andere vrijwilligers is goed, je drinkt ’s ochtends  met zijn allen een kopje koffie en ’s middags lunch je ook gezamenlijk en wissel je ervaringen uit met andere collega’s.

Wil je ook vrijwilliger worden bij de Miljoenenlijn? Meld je dan aan via volontair@miljoenenlijn.nl en bekijk de vacatures hier.

Een reactie plaatsen op dit bericht is helaas niet mogelijk.